Laikus lány építkezik

Tanácsok és ötletek építkezőknek

CSOK - hasznos honlapok

2016. január 23. 08:00 - hidasand

Mostanában mindenki a CSOK-ról beszél, ezzel kapcsolatban tervezget. Természetesen, mint építkező, én is megnéztem a rendeletet, próbáltam értelmezni, hogy vonatkozik-e a házunkra, mint szinte befejezett építkezésre. Nagyon fontos, hogy minden apró részletet elolvassunk és megértsünk, mert nem minden az, aminek látszik. Két fontos példa építkezőknek: a tetőtérbeépítés a köznyelvben és a rendeletben (egyelőre) nem ugyanazt jelenti, csak akkor igényelhetünk rá támogatást, ha külön lakóegység jön létre a beépítéssel. Ha csak plusz szobákat építünk a tetőtérbe, nem külön lakást, akkor bővítésről beszélünk (szó van róla, hogy ezt módosítják, érdemes figyelni).

Új építésű háznak pedig ez minősül:

"Az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles. Nem minősül új lakásnak a meglévő épület, illetve épületrész átalakításával kialakított lakás." (forrás: NGM tájékoztató lakásépítéshez igényelhető állami támogatásról)

Tehát ha meghagytunk a telkünkön lebontott ház egy részét, pl. a homlokzatot, akkor az már nem új építésű ház.

A CSOKról legjobb leírást, magyarázatot és értékelést én Kiszámoló blogjában találtam.

Direkt nem a cikkeket linkelem, mert újabb és újabb bejegyzések jelennek meg a témában és egyébként is ösztönözni szeretnék mindenkit a blog olvasására. Nagyon jó mindennapi pénzügyi tanácsokat ad több témában is, olykor-olykor még a kiskapukra is rávilágít.

A Portfolio.hu vonatkozó aloldala is hasznos olvasmány.

A bankok honlapját is érdemes átnézni, az FHB honlapja elég informatív, a letölthető dokumentumok között sok hasznos dokumentum van, pl. a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatói.

A kormány február 3.-ra ígért két új rendeletet fontos változtatásokkal, pl. a meglévő lakástulajdonnal, ingatlan felső értékhatárával kapcsolatban (a Portfolio cikke itt).

Szólj hozzá!
Címkék: CSOK

A bejegyzés trackback címe:

https://epitesinaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr948301384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása